Hrana, ki se jo splača poskusiti Fitness TRAINER - imamo 3 leta izkušenj!

nedelja, 18. oktober 2009

10.del: VSE JE NAGRADA

Odpoklic, sedenje, ležanje, prinašanje in samokontrola!

Ne čutimo potrebe po skrivanju "skrivnosti" in ne strahu pred tekmovalnostjo. Ne bojimo se povedati tega kar mislimo, da je prav in ne napisati spoznanj do katerih pridemo na osnovi lastnih izkušenj. Komur se zdijo naše ugotovitve nezanimive in nestrokovne bo verjetno sam napisal in morda tudi nesebično objavil tisto za kar misli da drži. Naše gradivo o učenju mladiča se bo nabiralo še več kot eno leto, ker morajo kužki za vse našteto medtem še malo zrast!


V osnovi je pri
mladem psu najpomembneje, da vzpostavimo pravilno in uporabno igro za kasnejše šolanje ter predvsem to, da si pridobimo ZAUPANJE PSA. To pa spet dosežemo ravno preko igre. Predvsem se moramo potruditi ravno pri MENJAVI vsake igračke oz. plena, da pes vedno nekaj dobi v zameno. Dokler igra traja je to naslednja igračka oz. PLEN in ko se odločimo, da je igre konec je to HRANA. Do kdaj ... ? Nič narobe, če celo življenje.

Trenutek menjave plena ... (9 mes.)

Tu je pomembna PRAVOČASNOST TRENUTKA, preden prihajajočemu psu s plenom v gobcu pokažemo plen, ki sledi v igri kot ponovni ugriz. Ta trenutek je odvisen od hitrosti psa, njegove želje p
o igri in predvsem od njegovega zaupanja v MENJAVO plena. To temo smo obdelali v predhodnih člankih.

No mladiči rastejo in z njimi tudi naše skromne iskušnje. Opis učenja posameznih učnih členov bom poskušal postopoma sproti dopolnjevati ... tako kot bodo to zahtevale moje prilagoditve na odziv psov. Celoten sistem je v izgradnji in verjetno nikoli ne bo izpopolnjen tako kot si človek lahko zamisli na začetku. Nešteto nepredvidenih okoliščin namreč riše svojo zgodovino kljub dokaj jasno usmerjenemu delu zato verjetno ne obstajajo splošno napisana pravila, ki naj bi veljala za vse pse. Nikakor!


Psi vsekakor niso nekaj splošnega ... ampak so zelo različni. Tudi, če imajo isto mamo, očeta in tako seveda ISTE prednike ... kar iz izkušenj opisujem v rubriki "Zanimivosti" - SPREMINJANJE RAZMERJA. Se pravi, da se močno razlikujejo tudi, če so bratje in sestre iz ISTEGA LEGLA! Le kdo lahko potem trdi na še večjem - mešanem vzorcu psov in pasem, da obstajajo univerzalno uspešna "šolska pravila"? Pozabi! Res je, da izkušnje igrajo določeno vlogo toda včasih nas celo ovirajo pri svobodnem razmišljanju ob naslednjemu psu in vse kar nam preostane je le poskus prilagajanja SVOJEMU PSU!

Uvajanje rok pri osnovnem položaju (6 mes.)

OSNOVNI POLOŽAJ:

Tega smo v grobem obdelali v prejšnjih člankih. Med samim gibanjem je roka vodnika ponavadi vsaj rahlo, če ne prosto gibljiva kar psa lahko zmoti zato ga najprej naučimo, da je mahanje rok nepomembno. Potrjujemo koncentracijo na nas kljub temu, da psa poskušamo zmotiti s premikanjem rok kar sicer sledi kasneje med hojo.

Kratki delčki vodljivosti (11mes.)

Če smo osnovni položaj dobro utr
dili, ponavadi pes koncentracijo na vodnika kljub motnjam hitro obvlada ... pa vseeno ne gre preveč hiteti. Med kasnejšim gibanjem bomo psu na začetku pomagali z manjšim premikanjem roke, ki je nad njegovo glavo kot to počnemo ponavadi med hojo brez psa.

Učenje poravnanega uleganja (8 mes.)

ULEGANJE in LEŽANJE:

To je razlika! Najprej psa učimo uleganja. Naš cilj je, da se pes čimbolj veselo in čim hitreje vrže na tla. To smo dosegli ponavadi kar s "klik" potrjevanjem brez pretiranega pomaganja. Hitreje kot se je pes prosto ulegel ne glede na naš ali svoj položaj - hitreje je dobil nagrado. Ko bo pes pogruntal, da nas s svojim vedenjem "prisili" v to, da mu vržemo hrano ali žogico bo sam izsiljeval uleganje na različnih mestih, ker se bo počutil pomemben in bo to počel čedalje bolj sunkovito, energično in veselo.

Ležanje ob linijskem orientirju (11mes.)

Toda uleganje je čisto nekaj drugega kot LEŽANJE saj je pri ležanju bolj izpostavljena količina kot kriterij. Zato je najbolje, da s kriterijem uleganja razčistimo že preden se lotimo ležanja na daljši rok. Če smo kasneje, ko se je pes že rad ulegal ... to utrjevali tudi na ozki klopi se je navadil tudi poravnanega uleganja in če z zakasnitvijo nagrade ne bomo pretiravali skoraj ne bo znal ležati drugače kot PORAVNANO (prednje in zadnje tačke).

Začetki utrjevanja ležanja na prostoru

Ob utrjevanju ležanja moramo torej paziti v glavnem na to, da ne pretiravamo s količino - ČASOM LEŽANJA, ker si s tem kvarimo doseženo kvaliteto. Z drugo besedo signal "Prostor" ne pomeni samo, da imamo pred psom nekaj časa mir ... marveč v živali poskušamo ustvariti občutek, da se zaradi truda, samokontrole in pozornosti lahko vsak trenutek odločimo za nagrado.

Istočasno je med vsakodnevnim hranjenjem dobro uvajati tudi plastično posodico s hrano ali priboljški, kar kasneje lahko uspešno koristimo za uleganje ob nakazovanju predmetov na sledi. Obenem z odlašanjem dovoljenja, da lahko prične pes jesti iz sklede pridobivamo na njegovi SAMOKONTROLI.

Potrpežljivo čakanje na sekundarno nagrado (10 mes.)

Ko se torej pes že uspešno brzda in ob polni posodi hrane potrpežljivo čaka na naše dovoljenje "skoči" za začetek hranjenja, lahko pridružimo še plastično posodico. Njeno koristnost in funkcijo bo zelo hitro p
ovezal z običajno posodo zato jo v nadaljevanju lahko pridružimo k vaji uleganja in ležanja na prostoru. Čarobna moč PVC posodice je v pokrovu, ki psu pomaga pri dolgotrajnejšem ležanju saj hrana v njej dobi pomen SEKUNDARNE NAGRADE. Se pravi, da se mora pes najprej primerno potruditi, da si kasneje ob našem prihodu prisluži zmagoslavno odpiranje pokrovčka.

Učenje mirnega ležanja pred odpoklicom


Pes bo torej ležal pozorno, nagrado pa je najbolje da mu privoščimo v obliki HRANE ... saj bi ga lahko igra po dolgotrajnem ležanju 5-20 sekund preveč "vzdignila". Tako bi dobili nestrpno ležanje kar pomeni plazenje proti vodniku, ki je na začetku oddaljen vsega par korakov ali malenkost privzdignjeno ležanje kar spet ni naš cilj. Mirno ležečega psa potrjujemo torej s hrano, ki jo lahko kar vržemo psu od daleč v gobec ali celo za njegov zadek ... toda tako, da vrženi priboljšek vidi.


Potrebujemo seveda malo večji priboljšek, ki ga lahko vržemo vsaj 10m ... lahko delček sira, jabolka. Tako bo pes razumel, da je posebej nagrajen za vajo mirnega ležanja in se ne bo premikal naprej ... še posebej ne, če bo ležal na privzdignjenem podstavku.

Po žogico


Šele nato ga pokličemo po imenu in se glede na trenutno znanje in željo psa odločimo ali bomo delali usedanje pred vodnikom ali ga bomo ob prihodu kar direktno potrdili z metom priboljška ali žogice med nogami.

Najprej potrdimo mirno in pozorno ležanje


Tako se bo pes ulagal hitro, ležal pravilno in poravnano ter ves čas ležanja pozorno gledal proti vodniku. Če pa bomo pretiravali s količino in prehitro podaljševali čas ležanja, bomo dobili najprej nepozorno, kasneje pa zdolgočaseno in klavrno ležanje z žretjem trave in vohanjem okrog sebe ... kar počasi vodi v VSTAJANJE S PROSTORA ali nezainteresirano nadaljevanje dela. Če nam pes na prostoru "pade ven" to dojema kot, da mu ogledovanje okolice dovolimo in si bo lahko kasneje sam privoščil enako tudi med osn. položajem in vodljivostjo.

Nov sistem učenja ležanja

Na zgornji sliki je prikazano prenašanje že naučenega ležanja tudi na tuje terene. Pomagamo si z različnimi rekviziti kot so močnejše kartonaste škatle in predpražniki. To lahko uporabljamo tako za ležanje na odlaganju kot za uleganje med gibanjem, ki je razvidno iz spodnje slike. Pes se je skozi sistem višine predhodno naučil, da
plazenje ni zaželjeno in z uleganjem na rekvizite dodatno pridobival na želji po uleganju in ležanju. Šele, ko jih pes dobro razume jih začnemo počasi odstranjevati.

Učenje poravnanega uleganja med gibanjem

HITRO ULEGANJE:

To je naš cilj predvsem med kasnejšo vodljivostjo in vajo "Prostor V Gibanju". Zavedati se moramo, da tudi v tej vaji sledi pravilno in poravnano ter mirno ... 10 - 20 sekundno LEŽANJE in kasneje po IPO 3. tudi, ko vodnik TEČE stran od psa. Zato se moramo dodatno posvetiti predvsem pozornemu, pravilnemu in mirnemu ležanju medtem, ko se mi premikamo. Pes naj ne bi gledal drugam kot za nami in tudi plazil, se premikal ali cepetal naj ne bi. Tako disciplino med pozornostjo najlažje dobimo z vabljenjem v "neproduktivno vedenje". Pes se bo po naših nekajkratnih poskusih, da bi ga vzdignili k posledičnemu vstajanju, ki ne vodi v nagrado - kmalu začel SAM KONTROLIRATI kar je naš cilj. SAMOKONTROLA!!!

Vabljenje v neproduktivno vedenje

Gibanje vodnika in poravnano ležanje psa je vedno v neki liniji zato si lahko pomagamo med vajami z LINIJSKIM ORIENTIRJEM. Uvajati ga moramo postopoma, da ga pes ne bo dojemal kot moteči dejavnik - marveč kot neke vrste dodatno disciplino in začasno pomoč, ki je kasneje počasi ne bo več potreboval. Seveda skrbno pazimo na kriterij ležanja, ki ga pes že obvlada in POSTOPOMA dodajamo količino oz. čas. Psa moramo z nagrado vedno presenetiti saj ima tako še večji učinek. Tako nikoli ne bo vedel ali sledi nagrada čez 15-30 sekund ali morda že takoj naslednji trenutek.

Pozornost na vodnika pri odmiku


HITROST ODPOKLICA:
Z odpoklicom praviloma ne začenjamo prezgodaj saj v tem, da pes priteče do nas, ko ga pokličemo ni ne vem kakšne znanosti. Bolj pomembna je NEPREKINJENA POZORNOST na vodnika med odmikom ... saj ta vpliva na 1.hitrost odpoklica, 2.natančnost usedanja pred vodnikom brez dotika in 3.skoncentriran prehod v osnovni položaj. Vse to brez samovoljnega prehitevanja dogodkov! Kako torej doseči neprekinjeno pozornost, ko psu kažemo svoj hrbet med odmikanjem?

Psa učimo hitrega prehoda skozi noge

Potrebujemo POMOČNIKA, ki nam na koncu linije signalizira primeren moment potrditve saj ga sami ne moremo oceniti, ko se oddaljujemo od psa. Toda, kot že omenjeno za sam odpoklic je še prezgodaj vse dokler pes ne razume pozornega ležanja na mestu medtem, ko mi izvajamo razne vragolije med odmikanjem.

Odpoklic, prihod ter ... poza pred vodnikom


POZA PRED VODNIKOM:


Vanjo pride pes med vajami poslušnosti ... po odpoklicu ali po aportiranju. Učimo jo kot samostojni učni člen ločeno od ostalih vaj poslušnosti. Pes naj bi tesno, poravnano in pozorno sedel pred vodnikom in v to pozo prešel po prihodu VESELO in POZORNO, vendar BREZ DOTIKA! To pozo lahko najenostavneje učimo na majhnem podstavku, ki psu sam narekuje zaželjeno pozicijo.


Če bomo podstavek uvajali kot samostojno ugotavljanje najprej koristnega dotikanja, plezanja nanj in na koncu še sedenja na njem, ga bo imel pes rad in nas z njega pozorno gledal. Naše je samo, da na koncu stopimo tik pred podstavek in utrjujemo učni člen. Če smo z razkoračnim sedenjem, ki smo ga omenili v prejšnjih člankih dosegli to, da se pes ne boji naše bližine bo rad sedel tudi na podstavku tik pred nami. Tako smo dosegli svoj cilj brez vabljenja, govorjenja in neprestanega popravljanja "sem, sem ,se
m ..."!

Potrditev prihoda brez dotika (8 mes.)


Hrano imamo pripravljeno v ustih za koncentracijo na naš obraz vendar moramo psa najprej naučiti lovljenja izpljuvanih koščkov. Vendar po kliku S HRANO NE HITIMO saj si mora pes z mirnim sedenjem prislužiti priboljšek. Po kliku si vzemimo torej od 1-5 sekund časa za to, da psu izpljunemo priboljšek drugače bo začel delati na pamet in prehiteval dogodke. Če hočemo, da nas bo pes povsod upošteval in da bomo ohranili krdelni odnos moramo delovati dosledno in umirjeno še posebej, ko nas začne pes izsiljevati za hrano ali igro (kar je sicer zaželjeno!). Vseskozi moramo ohranjati ravnotežje.

Psu je pomembna predvsem igra


Nikita & Alphaa Reisenadler