Hrana, ki se jo splača poskusiti Fitness TRAINER - imamo 3 leta izkušenj!

torek, 30. november 2010

17.del: VSE JE NAGRADA

.
Arcas, Alyx, Astorr ... Reisenadler

Odlaganje "Reisenadler"

...
Nov sistem učenja odlaganja!!!

V tem poglavju se bomo posvetili učenju odlaganja - oz. po domače "prostora". Na vsakodnevno uporaben način bomo poskušali p
rikazati kako psu skozi vsakdanje življenje, kar doma pred hranjenjem najlepše pokažemo zabavno igrico ... v kateri pes uživa ob ležanju na prostoru. Lahko jo izvajamo vsak dan brez, da bi se je pes naveličal ali nam kaj zameril, vendar ni nobene potrebe po tako pogostem utrjevanju. Obenem si krepimo svoj položaj vodje krdela. Ritual odlaganja ima tako pes rad in je zato pozoren na vodnika, kjerkoli se že ta nahaja ... tudi, če ga ne vidi direktno. Variant je kar nekaj.

...

Cilj je torej mirno in potrpežljivo, pozorno ter poravnano ležanje s prsnim košem na tleh ... brez nestrpnega cepetanja ali plazenja. Odlaganje je sestavljeno iz uleganja in podaljšanega ležanja. Temu učnemu členu se velja posvetiti ločeno od vedenjske verige poslušnosti, ker je samo odlaganje kot izrazito statična vaja, precej bolj nezanimivo od ostalih vaj poslušnosti. Če jo učimo v sklopu kompletne vedenjske verige, jo kot statično nezanimivo vajo psu tudi predstavimo - torej imamo
majhne možnosti, da jo bo pes veselo in (na vodnika) pozorno izvajal. Zato je vsekakor bolje, da se lotimo učenja odlaganja kot ločen učni člen in to je najprimerneje kar tik pred hranjenjem. Ni potrebno, da je to striktno vsak dan, ker ni potrebe po tako pogostem učenju in bo mimogrede preveč za zanimivo igrico.

...

1. korak; Psa moramo najprej naučiti jesti iz posode na dvorišču
(Če ga imamo) ... ali v različnih prostorih stanovanja. To ne bo tako težko - pa vendarle, pes je navajen jesti na enem in istem mestu iz posode in pokazati mu je dobro, da si obrok iz posode lahko privošči kjerkoli (tudi sredi travnika). Le tako bo imelo odlaganje svoj smisel saj
mora biti pes 100% potrjen za ležanje - ne, da se potem ne bo upal jesti iz posode, če bo ta ležala na drugem mestu. Na prvi pogled se nam zdi lahko, ko poizkusimo pa mogoče le več ni tako enostavno.

...

2.korak; psa naučimo najprej uleganja
To vedenje lahko naučimo s kliker metodo potrjevanja ali z modeliranjem s pomočjo priboljška. Po želji. Bolj kot bo pes prišel sam do vedenja uleganja, bolj mu bo ostalo v prijetnem spominu, če seveda ne bomo pretiravali s kriterijem. Psu lahko pomagamo tako, da učimo uleganje kar na močnejši kartonasti škatli, mizi katere na
m ni škoda, še najbolje ozki (22-30cm) klopi ali kateremkoli višjem položaju od tal (razen na sedežni garnituri ... tja si še prevečkrat dovolijo).

...

Vzrok takega učenja;
pes rad leži na malenkost višjem položaju; ker se počuti bolj pomemben, ker ima boljši razgled, hkrati pa mu ta položaj ne dovoljuje pretiranega premikanja - klop pa niti ne zleknjenega položaja v "lunco". Pes se torej navaja veselo in po možnosti poravnano ulegati s prsnim košem do tal in poravnano - če bomo to potrjevali z natančnim timingom preden se pes premakne iz idealne pozicije. Kasneje postopek počasi posplošimo. Najprej odstranimo škatlo ali podstavke in pes leži samo še na tepihu (pa ne zato, da bi mu bilo bolj udobno ampak ker mu nadomešča podstavek) in kasneje odstranimo še tepih.

...
Učenci 1.razreda v prvi klopi

3.korak; učenje odmikanja vodnika od ležečega psa

Ta korak spet najlažje učimo na delavni klopi, ki psu že sama posebi daje disciplino ležanja in hkrati poskrbi za to, da se pes ne zvija proti odmikajočemu vodniku. Na začetku se odmaknemo le za korak, kasneje dva vstran. Pred vsakim našim premikom tiho izrečemo signal uleganja. (npr. "trava", "dol", "mesto", "prostor" ... vseeno). Povezujemo torej vedenje s signalom, ki mu odgovarja pa vendar ga od psa ne zahtevamo.

.

Če je pes morebiti vstal
ni naredil ničesar narobe zato se ne jezimo ampak ... samo tiho pogledamo (najbolje brez besed) in čakamo na točno istem mestu odkoder je pes morebiti vstal, da se ponovno uleže. Malenkost počakamo in psa mirno in počasi nagradimo s hrano iz žepa. Ko pes razume naše odmikanje, ga razširimo na prosto premikanje lahko tudi okrog psa v manjših ali večjih krogih vendar na začetku ne več od 5 m. Psa lahko potrdimo tudi z metom hrane iz te manjše razdalje ampak ... moramo vedno PREDHODNO izreči sprostitveni signal npr. "skoči", da bo pes vedel - da si je s potrpežljivim ležanjem prislužil nagrado.

...

4.korak; učenje prihoda vodnika k ležečemu psu (brez predhodnega vstajanja)
Ta korak učimo, ko pes že kolikor toliko obvlada naše odmikanje stran od psa in ... v obratnem vrstnem redu. Spet gre najhitreje na delavni klopi, ker se ob prihodu ne rabimo sklanjati nad psa, ko ga hočemo potrditi za mirno ležanje. Položaj prednjih tačk si natančno zapomnimo (do centimetra) in psa popravimo na svoje mesto v primeru premikanja.
Po parih prihodih in potrditvah pes hitro razume disciplino ležanja ... če le ne bomo pretiravali s količino - torej z predolgim odlašanjem - zato je najbolje, da si na začetku kar štejemo (do 5, 10, 15, 20, 25, ... 50). Kasneje gledamo na uro minuta, dve, tri, osem, 12, 15.

...

5.korak; ležanje psa in sedenje vodnika
Ker je štetje lahko dolgotrajno si lahko omislimo udobno sedišče, do katerega ima vodja krdela seveda pravico. Psu pomaga, če med sedenjem jemo jabolko, sendvič, pijemo kavo ali čaj ... saj psu damo vizuelno jasno vedeti, kdo je vodja krdela in - da se tačas, ko uživamo pravice vodje krdela ne mislimo ukvarjati s psom. To početje vodnika pes zelo dobro razume. Hitro razume pa tudi, da je takrat dolgčas in začne
gledati okrog, vodnik pa mu postane nezanimiv, kar ni naš cilj. Zato k odlaganju pridružimo prvi našteti korak. Preden psa položimo, pripravimo v posodo obrok hrane tako, da to vidi ali sliši in posodo spravimo, psa odložimo, gremo po posodo, se usedemo na svoj odmaknjen (lahko tudi delno zakrit položaj), si postavimo posodo na tla med noge ... in jemo npr. jabolko. Kdo je zdaj vodja krdela? Kdo je nezanimiv za psa? Pes leži našpičeno in nepremično gledajoč proti sedečemu vodniku.

...

Na začetku ne pretiravamo z dolžino ležanja. Psa potrdimo za ležanje največkrat kar s signalom "skoči" iz sedečega položaja ampak ... samo v trenutku, ko nas pes nepremično in našpičeno gleda. Pes bo vstal in prišel pojest posodo med naše noge, kar daje še posebej močan vtis nagrade. Preden do konca poje posodo prenesemo v pesjak ali box in psa pospravimo. To je to! Če pes ob ležanju začne s cviljenjem ali plazenjem izsiljevati nagrado ... posodo začnemo postavljati 2-5m ZA HRBET PSA - po tistem, ko smo ga odložili in vedno nagrado dobi za svojim hrbtom. Nisi še nikoli pomislil? Halo!

...
Odlaganje "Reisenadler"

Zato pes več nima razloga za pomikanje proti vodniku, da pa ne bi izgubil pozornosti nanj ... vedno ... preden v tem primeru psa sprostimo - odidemo DO posode, vzamemo nekaj hrane iz nje in mu jo nesemo na mesto kjer leži ali ga potrjujemo s priboljški iz roke. Ko pes razume svojo pozicijo odlaganja, ga lahko sprostimo tudi iz oddaljenega položaja, ker bo šel itak sam do posode za njim. Posodo za hrbtom lahko v posameznih primerih nadomestimo tudi z žogico ali kasneje na tujih terenih z manjšo plastično posodico s pokrovom, ki jo lahko tudi zamaskiramo preden psa odložimo.


Nekomu je morda vroče a vseeno potrpežljivo leži

6.korak; podaljševanje ležanja in zakrivanje vodnika za vedno dalj časa ...
Ta korak lahko traja celo življenje. Psa postopoma navajamo na daljše ležanje tako, da hodimo po opravkih po stanovanju ali dvorišču, ko pes leži. Tako smo zanj zanimivi čeprav ve, da mora počakati za svojo nagrado. Vmes seveda tudi zavijemo v kak prostor - kjer nas za
krajši ali daljši čas ne vidi pripravljamo posodo tako, da sliši cingljanje, pospravljamo po dvorišču ...


Nekoga morda malenkost zebe a vseeno potrpežljivo leži

7.korak; odlaganje v nočnih, dežnih ali snežnih pogojih ter ob motečih dejavnikih psov ali množice ljudi ali streljanju
Pes lahko leži seveda v vseh vremenskih pogojih a streloplahost uvajamo kot ločen učni člen med igro najprej z večje razdalje (vsaj 100m ... kasneje manj - toda med igro). Šele, ko pes uživa med igro - ne glede na strel - lahko poskusimo počasi z večje razdalje tudi ob odlaganju ... toda biti moramo v bližini psa, da ga čimprej nagradimo za mirno ležanje ob strelu.
Večerno odlaganje v mraku je še bolj primerno zaradi tega, ker pes nima gledati kam drugam kot proti delno osvetljenemu vodniku. Adrenalin pred temo mu daje še večjo disciplino ... tako kot vzporedno odlaganje psa ob psu, če je le drugi pes pod kontrolo.


8.korak; prenos izdelanega vedenja na posplošen širši teritorij
Razširjanje teritorija oz. posploševanje vedenja lahko utrjujemo kar v bližini vhoda v kak večji trgovski center z avtomatskimi vrati in vozički. Tam spustimo količino oz. skrajšamo čas ležanja in se posvetimo predvsem nagrajevanju s priboljški in igri med množico. Počasi bo pes pripravljen za odlaganje kjerkoli.



Ko imamo izdelano ležanje, psu dodamo za ležanje predpražnik, ki ga poveže s škatlo, mizo ali klopjo. Nekaj časa naj uživa še na predpražniku po parih mesecih ga lahko počasi prenehamo uporabljati, kdaj pa kdaj pa še vedno kot popestritev.

Nikita & Astorr Reisenadler