Hrana, ki se jo splača poskusiti Fitness TRAINER - imamo 3 leta izkušenj!

četrtek, 23. december 2010

18.del: POGOVOR PSOV

..

Darilo samo ... če psu znaš namignit

Umetnost ... ki to seveda ni!

.
"Sinko vseeno mi je zate kar sam se potrudi, če hočeš" ................................ "MAMA - AU! kako si močna"

Najlažja stvar ... a tako nerodno za razložit. So izkušnje tiste, ki človeku nudijo moč pogovora z živaljo ali le enostavno občutek? Besede so v tem elementu poenotenja s psom povsem odveč in delujejo kot
moteči dejavnik - ne toliko psu kot ravno človeku. Z vsako izrečeno besedo si človek avtomatsko sugerira nek svoj cilj, željo po dosegi nečesa in to v psu ustvari blokado sproščenosti "pogovora". Zato je ob poskusu komunikacije s psom najbolje, da smo popolnoma tiho! Kadar zaslišiš svoj glas se torej ... ugrizni v jezik. Besede "Ja", "Priden", "Ne" ... so človeška hiba, ki jo živali ne potrebujejo. Vse se da "povedat" na psom veliko bolj razumljiv način, ki si ga veliko bolj zapomnijo kakor naše neprestano "klobasanje". Prvo pravilo; torej "MOLK JE ZLATO!!! ".

.
Ko pes raste uporabiš "nečimrn pogled"

Če dobro opazujemo psa vidimo, da se izraža z neštetimi signali telesne in obrazne mimike. To lahko s pridom uporabljamo tudi sami. Pes je zelo dober OPAZOVALEC. Postani to tudi ti in ga oponašaj. Vračaj mu "milo za drago". To je sistem, ki najhitreje obrodi sadove. Ker nimaš dlake po telesu in ne pokončnih ušes, niti repa ... izkoristi svoj obraz in z obrazno mimiko daj psu vedet na kakšni poti do uspeha se nahaja.

...
"Potrpi še malo ... če hočeš!" ............................................"Se ti ne zdi, da se bo najbrž treba še malo poravnat?"

PASJE BESEDE NA ČLOVEŠKEM OBRAZU:


  1. Mrzel neprizadet obraz pomeni; "Če hočeš se potrudi" ... najprimernejše za prepuščanje samoiniciative psu. Tako začne počasi uporabljati SVOJE MOŽGANE (seveda je osnova pozitivno nastrojen odnos tako, da smo za psa sploh zanimivi in ga ni potrebno klicati, da bi nas gledal - saj brez takega odnosa ni mogoče ustvarjati naprej).

  2. Grd in nečimrn pogled pomeni; "Briga me, če veš da si frajer! Poskušaj me premagat in mogoče te vseeno NAGRADIM!" - kar je tvoj cilj!!! Primerno za KORAJŽNE PSE (na tehtnici napram vodniku) drugače ni nujno, da so korajžni ali obratno (so korajžni a se napram vodniku vseeno počutijo ogrožene in podrejene). V takem primeru je koristnost uporabe takega pogleda nekoristna. Pes ga bo narobe rezumel in se podredil namesto, da bi bil še bolj aktiven in zalajal nazaj. Če vodnik ravna primerno se pes, ki drugače mogoče nikoli ne bi bil "korajžen" ... počuti močnega in kreativnega. Če dovolimo psu tak občutek v smislu AKTIVNE PODREJENOSTI ... ga je veliko lažje šolati saj mu s "postavljanjem po robu" dajemo hrabrost za samoiniciativo in to je ZEEELO UPORABNO!

  3. Izraz mehkega lica z rahlim nasmeškom pomeni; "Mogoče si na pravi poti "peso moj" - ampak tvoja stvar, če boš prišel do cilja". Psu torej daješ DELNO VZPODBUDO (ne preveč, da ne bi začutil TVOJE želje) in mu tako "govoriš", da je na pravi poti ter ... da mu mogoče manjka le še malenkost do nagrade. Da se mu torej splača še malo potrudit.

  4. Široki nasmeh pomeni; "Kolega - TO JE TO!" Primerno za POTRJEVANJE psov, ko nimaš pri sebi klikerja. Nasmeh imaš na zalogi vedno! Nasmeh lahko uvajaš celo skupaj s klikom, če ga pes pozna ali v samostojnem šolanju; naj bodo to trikci ali šolske vaje. Ko pes dojame, da mu obrazna gesta nasmeha tik zatem prinaša nagrado ... je pes čedalje bolj pozoren na vodnikov obraz. Misliš, da je to kaj UPORABNO, da pes kaj da na to ... na tvoj nasmeh?

  5. Če se pes malenkost potegne vase; ga oponašaj in sam stori podobno. Potegni se malenkost nazaj in ga glej malenkost s strani, da ne izgledaš preveč vsiljiv (pasivna aktivnost vodnika). Tako mu ponudiš PREDNOST BESEDE. Spet se bo pokorajžil in prevzel pobudo naj bo to pri igri, lajanju, učenju trikcev ali katerihkoli vaj poslušnosti.

  6. Ko se pes zatem pokorajži; se isprsi, našopiri rep, dvigne ušesa in zapre gobec ... se le še bolj potegni vase (PASIVNA AKTIVNOST) in prej ko slej bo močno zalajal vate. To je trenutek, ki ga moraš takoj potrdit brez čakanja in za tisti dan zaključit! Pes bo počasi začel sam prevzemat pobudo med učenjem in zahtevat delo. To si čakal-a!

  7. Premaguješ me z svojim rasturanjem - Au, bojim se te! ... drža telesa; nagib nazaj in rotacija malenkost vstran od psa, rame sključene ... tako, da daješ "posran" videz. Uporabljaš vedno kadar bi psu rad dal prednost, mu prepustil razmišljanje in ponudil možmost SAMODOKAZOVANJA.

  8. Izzivanje psa, ko npr. ta laja - da dobiš še močnješe oblajanje ... psu pomaga izzivanje z "škljocanjem" zob vodnika s precej direktnim pogledom v oči psa. Vsakič, ko zalaja vate mu istočasno škljocni nazaj in ponavljaj v ritmu. Pes bo čedalje bolj užival!

    NA OSNOVI TEGA GRADIŠ NADALJNJI POGOVOR MED VAMA ... BREZ BESED! KOMBINACIJA TELESNE IN OBRAZNE MIMIKE PSU POVE VSE! Je to tako težko?


    Kdaj boš uporabil-a katerega od gornjih signalov je tvoja izbira. Pogovor psov je najlažja govorica na svetu le slep-a ne smeš bit zanjo!

.
Prehod v fazo iz katere je sposoben pes zalajat

Kasneje, ko pogrunta tvojo nezahtevnost psu počasi začne ugajati bolj, da mu slediš tudi v nadaljevanju in mu vračaš
oster pogled za še malenkost ostrejšega (nečimrnega) kar v njem vzbuja že obrambni nagon, ki se meša z željo po plenski igri. Če planiraš, da naj bi pes npr. zalajal ... vemo, da tega z odprtim gobcem ne more zato potrjuješ najprej fazo, ko se je sposoben skoncentrirati do te mere, da se umiri in najprej gobec zapre. Najprej potrdimo torej ta segmet. To bomo seveda dosegli lažje, če bomo skrili plen za svoj hrbet. Seveda prenos znanja na tuje terene in situacije najprej jemlje malo žara dokler se pes en navadi.

.
"Govori s psi"

Vsekakor se je treba za začetek spustiti na nivo psa; mentalno in fizično. Niti ni tako pomembno ali psa poznamo ... ali je pes popolnoma tuj. Le spoštljiv kontakt na "nivoju" je tisti, ki ti odpre vrata v pasji svet. Od tam naprej je vse enostavno le pozabit moraš na svoje človeške vrednote, cilje in želje. To so v pogovoru s psi nepremostljive blokade, ki ustvarijo
v psu trenutno ZAMRZNITEV ZAUPANJA. Psu se moraš približat (ne fizično) na raven, ko ti zaupa na tak način, da sam prevzame pobudo pogovora. Ta pobuda se največkrat kaže na začetku v popolnoma primitivnem izsiljevanju vodnika - človeka s katerim je torej že vzpostavil začetni kontakt. Ta SIGNAL AKTIVNOSTI PSA se lahko izraža kot; sicer nevljudno grizenje delov obleke, praskanje, ščipanje, skakanje v človeka, cviljenje ali ... končno lajanje. Največkrat ljudje že ob grizenju delov obleke panično odreagiramo in psa takoj že kot mladička zamorimo s svojo nedotakljivostjo. Večina se ne zaveda, da s takim obnašanjem pričenja graditi ZID! med živaljo, ki ga je kasneje skoraj nemogoče porušiti do tal. Ne trdim, da je treba to vedenje nagrajevati ali neskončno dopuščati temveč le, da se ga da inteligentno preusmerjati v vljudnejšo obliko izražanja aktivnosti, ki nam odgovarja.

..
Kontriranje psu z ritmičnim "škljocanjem" z zobmi nazaj


Ta zadnja oblika; LAJANJE ... je odločna gesta psa, ki nekaj zahteva od človeka na "vljuden" način, če se seveda s takim načinom človek strinja. In strinjati se moraš, če hočeš nadaljevat vajino začetno vzpostavljeno komunikacijo. Lajanje lahko v določenih segmentih (vedenjskih vzorcih) potrjuješ z nagrado in s tem skrbiš za ojačanje takega vedenja. Spet v drugih segmentih, glede na okoliščine in željen odziv ... to lajanje preusmerjaš v tiho koncentracijo na predstavljen novi učni člen, ki
ga naj pes sam odkrije. Ne vem, če sem uspel razložit?


PRIMER 1: Na gornjem posnetku psički (in psu) ponujam izpuščeni plen, vendar psička ve, da zdaj ni njen ampak "moj" in je skoncentrirana na dovoljenje, da ga lahko ponovno zgrabi. Medtem seveda nepremično strmi in tiho čaka na dovoljenje, ki ga izrazim s sunkovitim a kratkim premikom plena za 2-5cm proti sebi. V tem primeru učim in potrjujem torej TIHO ČUVANJE človeka in to vedenje nagrajujem in nadgrajujem.


Oster pogled za še ostrejšega

PRIMER 2: Na gornjem posnetku psički skrivam izpuščeni plen zato spodbujam "jezo" oz. aktivnost psa na človeka z lajanjem. Začetne oblike so strmenje z zaprtim gobcem, cviljenje in končno glas - seveda brez človekovega spodbujanja. V tem primeru torej učim in potrjujem OBLAJANJE v različnih okoliščinah na osnovi plenskega nagona. Ta segment s pravočasnim potrjevanjem le še stopnjujem in nadgrajujem.


.
Pes opazi razliko in jo poveže s svojim vedenjem in posledično nagrado

Ko torej pes enkrat pogrunta kaj mu prinaša nagrado, gre naprej lažje in hitreje, če le nisi prezahteven s količino in kriterijem. Za potrjevanje je seveda treba natančno izbirati maksimalne odzive. Z odzivom vsaj enega laježa se veliko lažje začne tudi vsako vajo poslušnosti med treningom, ker bo pes bolj skoncentriran in bo sodeloval z več energije saj je sam dal signal, kdaj je pripravljen za nadaljevanje. Le "pogovorni pogled " je treba znat uporabljat in ga v pravem momentu, mogoče še tik preden pes zalaja, znat skanalizirat v začetek praktično vsake od vaj poslušnosti. Ne samo začetek vsake vaje ... ampak tudi kompletno vodenje skozi vse vaje poslušnosti. Upa
m, da sem vsaj malo bolje uspel razložit to temo. Veliko zabave!


Nikita & Alphaa
Reisenadler