Hrana, ki se jo splača poskusiti Fitness TRAINER - imamo 3 leta izkušenj!

sobota, 19. junij 2010

12.del: VSE JE NAGRADA

Plenska nagrada

...
Učni rekviziti ... po stopnji zahtevnosti

Kot smo že spoznali iz pred
hodnih člankov pes različne nagrade različno ceni oz. vrednoti se pravi, da se je za določene vrste nagrad pripravljen bolj potruditi. Povrhu tega ima nagrada še večjo vrednost bolj kot je nepredvidljiva obenem pa psa držimo v nenehni motivaciji za "delo" in skoncentriranosti na vodnika. Kot plen lahko uporabimo različne rekvizite s katerimi se pes rad igra.

...
Igro vlečenja in trganja ima pes v krvi ...... Mladič po enem letu

Med učenjem lahko psa nagrajujemo s hrano ali igro. Le vodnik, ki uporablja PRAVO KOMBINACIJO obeh načinov potrjevanja (glede na poznavanje svojega psa) bo maksimalno izkoristil možnosti, ki ga ponuja sistem "Vse Je Nagrada!". Ob učenju z igro moramo vselej izbrati
tako obliko plena, ki psu omogoča skoncentrirano učenje saj ga določene igrače s preveliko motivacijo preveč zmedejo. Naj zato kar takoj na začetku poglavja opozorim na slabosti šolanja s pomočjo plenske nagrade.

. . . .
Učenje stranskega ugriza pri "pobegu markerja"

Naj zato kar takoj na začetku opozorimo na SLABOSTI šolanja s pomočjo plenske nagrade:
  • igra s plenom ... psa med učenjem precej dekoncentrira
  • pes se s pomočjo igre hitreje utrudi
  • pes nerad zamenja svoj osvojeni plen
  • nespretnost pri menjavi plena v psu povzroča nekakšno užaljenost
  • zaradi naštetega je učenje težje nadaljevati (kakor če bi psa nagradili s hrano)
Nagrajevanje s hrano lahko enako povzroča naveličanost psa in celo nekakšne vrste prisilo ... še posebej, če vodnik ob šolanju nima občutka za količino dela in na psu spregleda miritvene signale. V tem primeru je uporaba plenske nagrade že smiselna in priporočljiva. Ob učenju je potrebno torej s pravo mero kombinacije med nagrajevanjem s hrano in plensko nagrado uporabljati oba načina glede na trenutno POČUTJE PSA, ki pa ga lahko ocenjuje le vodnik, ki svojega psa dobro opazuje in ga pozna.

Potrjevanje psa s plenom v različnih oblikah

Igro s posameznimi plenskimi rekviziti (klobasa, solo žogici, frizby, gumijasta cev, žogica na vrvici, odporna cunja ...) se moramo najprej naučiti uporabljati na tak način kot je posameznemu psu všeč. Metanje frizbijev zahteva določeno spretnost za dolge in kratke mete iz različnih položajev ter za uporabo v vetrovnih pogojih. Nastavljenje plena v ugriz zahteva od vodnika kar nekaj spretnosti in znanja .
.. predvsem pa zaupanje psa. Za igro z dvema žogicama moramo biti dovolj hitri za pravočasno štopiranje po tleh in sprotno pobiranje. V igri vlečenja ne smemo pretiravati z močjo in lastno aktivnostjo, menjavo za hrano pa moramo izvajati čimbolj nekonfliktno, mehko in čimbolj tekoče.


Pes najprej sodeluje z nami zaradi užitka ob zanimivi vaji (če mu jo znamo predstaviti na tak način) in naivne želje po nagradi. Če bi radi v psu vzpodbudili še večjo željo po sodelovanju naj največkrat ne ve' kakšna nagrada sledi. Z nagrado ga lahko še ugodneje presenetimo, če imamo torej "skritega asa v rokavu".

...

Seveda so NEPREDVIDLJIVE NAGRADE kot take vidne samo iz zornega kota psa ... z naše strani pa moramo skrbno planirati možnost in način pravočasne uporabe.
Pes določeno igro ali igračo bolj ceni od druge zato pazimo, da najprej uporabljamo za potrjevanje igrače, ki so najnižje na spisku zaželjenih. Ob nadaljevanju učne seanse stopnjo zanimivosti igrače počasi vzdigujemo.

... ...

V primeru, da delamo na KOLIČINI dela
izbiramo torej tako igro, ki psa vse bolj navdušuje s tem, da se moramo zavedati, da ga tudi fizično čedalje bolj utruja. Če izpiljujemo KRITERIJ dela, uporabljamo selektiven način nagrajevanja ... boljši odziv prinaša zanimivejšo igro. Seveda moramo biti na to skrbno pripravljeni vnaprej. Le ekstremni odzivi naj prikličejo "Jackpot nagrado".

...
Arcas po 11 mesecih

JACKPOT NAGRADO
uvrstimo lahko tudi, ko je pes že delno psihično utrujen ... ali si za res odlično izvedbo zasluži extra potrditev. Nepredvidljivo nagrado torej lahko s pridom uporabljamo pri šolanju saj ima ob pravočasni in predvsem pravilni uporabi veliko večjo moč kot hrana. Dobra lastnost hrane pa je v tem, da jo zmanjka takoj po tem, ko jo pes pogoltne ... torej se ne ukvarjamo z menjavo in psa fizično ne utruja.

Elastični sprejem psa z zadržkom

Če psa v prave
m trenutku presenetimo z nagrado, ki mu takrat močno ugaja, ga taka nagrada "vzdigne" oziroma dodatno motivira za sodelovanje z vodnikom. To opazimo po raznih vedenjskih gestah kot so visoko privzdignjen rep in uhlja, ko je pes v pričakovanju nagrade ter tiho renčanje ali "brundanje" ob igri. Rezultat so energiči odzivi ter skoncentrirana usmerjenost v vodnika. Skratka pes pravi, da bi ŠE! To je moment, ko s to dejansko željo psa lahko operiramo in ga z vedenjskim pogojevanjem pripravimo v stanje, ki mu pravimo AKTIVNA PODREJENOST. V stanju take pravilne podrejenosti je možno zelo uspešno šolati psa tudi, ko bi mu drugače z monotonim načinom potrjevanja že zmanjkalo potrebne psihične koncentracije in "psihične kondicije.

. .
Alyx po 10 mesecih

Plenski nagon ima pes prirojen v genih in po domače predstavlja "lovski nagon", ki je povezan z ISKANJEM in UBIJANJEM PLENA ter PREHRANJEVANJEM. Sproži ga lahko zvok, gibanje ali vonj. Nekateri psi ga imajo izraženega v večji, drugi v manjši obliki. Plenska nagrada oz. nagrada v obliki plenske igre med šolanjem sprošča psa in mu vliva novih moči čeprav ga fizično utruja.


Zato moramo med šolanjem dobro paziti, da s plensko igro ne pretiravamo in jo uporabimo res le za kratko sprostitev in popestritev treninga. Seveda brez osnov menjave plena, ki je odvisna predvsem od krdelnega odnosa, ne bo šlo. Med plensko igro in nadaljevanjem "dela" je potrebno osvojeni plen zamenjati na čimbolj nevsiljiv in miren a čim hitrejši način, da nam pes "ne pade preveč ven" čeprav se nam pri tem ne sme nikamor muditi. Zaupanje psa si moramo prislužiti z mirno vztrajnostjo tako, da pes sam rine z osvojenim plenom v vodnika.


Zaupanje psa


UČENJE UGRIZOV V PLEN Z ELASTIČNIM SPREJEMOM

Skozi igro smo že od mladička naprej učili svojega psa, da igračka zbeži, če je ne zgrabi dovolj močno s polnim ugrizom, ki ga lahko naknadno tudi popravi. Dodatno učenje mirnega ugriza dejansko ni potrebno, če le nismo med igro pregrobi ali prezahtevni. Enaka pravila mirnega držanja veljajo tudi ob učenju ugrizov v rokav markerja na obrambi. Ob primerni napetosti odgovarjajočega plena se pes sam uči tega, da plen drži mirno. Če psa ob igri nismo preobremenili in pes ni bil nagnjen k pregrizovanju, bo mirno držal tudi prinosilo, ki mu ga vržemo. Za veliko večino primerov s preprijemanjem plena je kriv torej človek in ne pes.

...
Alphaa po 10 mesecih

Potrjevanje psa s plensko nagrado med učenjem poslušnosti je lahko tudi dvorezni meč ker taka igra, kot že rečeno, psa fizično utruja čeprav ga po drugi strani psihično sprošča. Seveda le, če s tako igro nismo p
reveč vsiljivi. Tako se lahko začnemo mimogrede vrtiti v začarenem krogu in le izkušnje nam nudijo nevtralni pregled nad primernim dodajanjem plenske nagrade. Prikazani primeri grizenja so nadgradnja "tehnične igre" in na spodnji igri je lepo vidna žogica, ki jo je pes pravočasno spustil na signal in kot nagrado za spuščanje takoj dobil v potrditev močnejšo plensko nagrado.


Zelo primeren je spet plen na krajši vrvici, ki nam omogoča vsaj delno popuščanje med rotacijo psa hkrati pa ta vrvica omogoča nadaljnjo igro, če je potrebna. Morem omeniti, da je prikazana igra na spremljajočih fotografijah zahtevnejše opravilo za neizkušene vodnike saj je potreben občutek za elastični sprejem psa, da ta ne bi dobil negativne izkušnje ob morebitnem udarcu ob vodnikovo telo zato previdnost novincev ni odveč.

...
Postavitev plena

POSTAVITEV PLENA:

Paziti moramo na višino, smer in kot nastavljenega plena predvsem pa na odmik notranje noge ob kateri skoči pes. Narediti moramo korak vstran tako, da tik pred tem ujamemo zamah psa z optimalnim ugrizom. Pred "varnostnim korakom" vstran skrbno pazimo, da ga ne naredimo prehitro saj bi s takim manevrom psu izmaknili nastavljen plen in bi ga po naši krivdi lahko zgrešil ali ga le "slabo"?! prijel. To je seveda napaka človeka in ne psa! Ob prehitrem koraku vstran ponavadi višino plena spustimo za 10cm in ga premaknemo nekoliko nazaj zato je pes ob ugrizu mimogrede nekoliko "prekratek" in "previsok".

...
Prepustitev plena

OB PREPOZNEM "varnostnem koraku" pa največkrat dobimo psa v telo ali kar je še huje; samo z njegovo notranjo nogo v telo kar lahko povzroči hudo poškodbo psa. Pes gre ponavadi v plen, vendar ob mešanih občutkih med plenskim in obrambnim nagonom pa se lahko odloči tudi za skok, ki je usmerjen bolj v TELO vodnika (markerja) kot p
a v sam plen oz. nekje vmes. Pri takih sprejemih je še posebej potrebna iznajdljivost, prilagodljivost in predvsem pazljivost. Potrebno se je vrniti na potrjevanje ugriza od blizu točno v plen in izločiti morebiten obremenilno psihološki vpliv markerja na psa. Ko bo pes brez predsodkov, se bo osredotočal naravnost in samo v nastavljeni plen.


FAZA ODRIVA:
Ko je pes enkrat v fazi odriva nima več možnosti, da bi spremenil centrirano smer ugriza. Vsako premikanje plena tik pred ugrizom pomeni IZMIKANJE PLENA česar se najpogosteje niti ne zavedamo in kaj lahko pride do poškodbe enega ali drugega. Izmikanje plena v naravi namreč poteka v isti smeri kot je odriv in ne v nasprotni smeri.




Ne glede na to, da pes lahko že uživa v sprejemu z zadržkom ga je treba izmenično potrjevati s takojšnjim prepuščanjem plena ob kontaktu s plenom drugače se kaj hitro zgodi, da pes izgubi na hitrosti. Če psa zadržimo vsakič potem ga učimo, da se je dobro pripraviti in pes prične zavirati tik pred ugrizom s čimer ni seveda nič narobe. Le obču
tek v psu nam pravi, da smo takrat mogoče prenaporni za psa, ki bi raje užival v rasturanju.

Višina repa pove vse!

Občutke psa med plensko nagrado lahko analiziramo tudi na osnovi višine repa ob odrivu v nastavljeni plen (po tem si z njim pes bolj pomaga pri ravnotežju). Če je rep tik pred odrivom visok, potem pes nima nik
akršnih predsodkov o tem ali ga morda ne čaka ob sprejemu trda negativna izkušnja. Bolj kot je rep pred odrivom spuščen, bolj so izraženi občutki zaskrbljenosti psa zaradi preteklih izkušenj zato je dobro večkrat psa enostavno "spustiti skozi". Tak element izvajamo s pravočasnim prepuščanjem plena.



Kako dobiti skoncentriranega psa dovolj stran od sebe za povratni elastični sprejem je razvidno na filmu "Obramba & Obedience" v rubriki FILMI. Ko se pes nauči polnih in mirnih ugrizov v mehko igralno klobaso, lahko kriterij povišamo na drseči mehki rokav s kevlar prevleko vendar to verjetno več ni zanimivo za širši krog bralcev.

Arcas

Skratka v plenski nagradi naj uživa pes, ker je namenjena njemu in ne človek
. Nagrade mu ne smemo nastavljati brez razloga ampak samo, če si jo z nečim PRISLUŽI (drugače pomeni ugriz za psa nalogo in ne nagrado). Tako dobimo tudi bolj energične ugrize. S čim naj bi si pes prislužil tako nagrado, ki mu pomeni morda največ na svetu pa naj presodi vsak pri svojem psu.

Nikita & Alyx Reisenadler